Woensdag 20 februari 2019 — Morgen gaat de 60ste editie van Batibouw, de grootste Belgische bouw- en verbouwbeurs van start. Duizenden, vooral jonge, verbouwers gaan de komende dagen op zoek naar de ultieme tip om hun woning of appartement energiezuiniger te maken. Toch geeft Vinçotte, de grootste keuringsorganisatie in België, het advies om steeds de karakteristieken van de eigen woning in het achterhoofd te houden. Niet elke energiezuinige maatregel is goed voor elk huis. Experts van de keuringsorganisatie zien regelmatig woningen waar dure energiemaatregelen genomen werden die eigenlijk niet prioritair waren, terwijl belangrijke stappen werden overgeslagen. Met de lancering van de nieuwe “Energie Adviseur” wil Vinçotte, die reeds jarenlang energieaudits uitvoert bij bedrijven, nu ook particulieren helpen met advies op maat van de eigen woning.
Aan de vele verbouwers die de komende dagen naar Batibouw trekken geeft Vinçotte de raad mee om vooral niet overdonderd te geraken door de vele mogelijkheden die aangeboden worden als dè oplossing om je huis energiezuinig te maken. Elk huis is uniek en vraagt een andere mix van energiemaatregelen. De volgorde waarin zulke maatregelen genomen moeten worden, is bovendien niet willekeurig. De keuringsorganisatie stelt echter vast dat niet iedereen hiervan op de hoogte is en dat er soms foute keuzes worden gemaakt.
“Er is niets zo erg dan te moeten constateren dat iemand geïnvesteerd heeft in energiemaatregelen die voor zijn huis eigenlijk niet prioritair waren of weinig relevant. Ga daarom altijd na of een voorgestelde maatregel wel echt is wat jouw huis vandaag het meest nodig heeft. Wie al dubbele beglazing heeft moet niet meteen denken aan driedubbele beglazing, maar wie daarentegen nog steeds geen dubbele beglazing heeft, maakt hier wel best zo snel mogelijk werk van. Dé energiezuinige oplossing die geldt voor elk huis bestaat niet. Elk huis heeft andere behoeften”, benadrukt Sandra Van de Voorde, energie-expert bij Vinçotte.
Met de gemiddelde Vlaamse woning die op het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) slechts een zwakke D scoort, zullen de mouwen nog aardig opgestroopt moeten worden om de doelstellingen van de Vlaamse Overheid in het renovatiepact tegen 2050 te behalen. Maar verbouwers weten vaak niet hoe ze aan energiezuinig renoveren moeten beginnen.
Volgens Sandra Van de Voorde, bestaat er een grote behoefte aan concreet advies, zelfs wanneer een EPC van de woning voorhanden is: “Het vernieuwde EPC is een goede stap vooruit, maar wie echt aan de slag wil, weet met zo’n label eigenlijk niet genoeg.
Het EPC geeft gestandaardiseerd advies. Men blijft dus met een heleboel vragen zitten: welke maatregelen heeft míjn woning exact nodig? Wat heeft prioriteit gezien mijn beperk budget? Wat is de return on investment en op welke subsidies kan ik een beroep doen?” Volgens Sandra Van de Voorde, bestaat er een grote behoefte aan concreet advies, zelfs wanneer een EPC van de woning voorhanden is: “Het vernieuwde EPC is een goede stap vooruit, maar wie echt aan de slag wil, weet met zo’n label eigenlijk niet genoeg. Het EPC geeft gestandaardiseerd advies. Men blijft dus met een heleboel vragen zitten: welke maatregelen heeft míjn woning exact nodig? Wat heeft prioriteit gezien mijn beperk budget? Wat is de return on investment en op welke subsidies kan ik een beroep doen?”
Vinçotte biedt daarom aan particulieren met de nieuwe “Energie Adviseur” persoonlijk advies op maat van hun woning aan. Zowel verkopers, kopers, bouwers als verbouwers, kunnen zo’n energiescan laten uitvoeren.
Bij een “Energie Adviseur” wordt door een expert van Vinçotte een energiescan uitgevoerd van het huis of appartement om na te gaan welke punten energiezuiniger kunnen. De woning wordt in zijn geheel bekeken en geanalyseerd. Bestaande ramen, deuren, vensters en het dak worden onder de loep genomen. Er wordt nagegaan of en in welke mate er isolatie voorhanden is, welk materiaal er gebruikt werd, hoe de woning verwarmd wordt en wat de ventilatiestromen zijn. Op basis daarvan worden concrete verbeterpunten voorgesteld die gerangschikt worden volgens prioriteit, rekening houdend met de woning, maar ook met het persoonlijk budget van de verbouwer. Dankzij een realistische kostenraming en berekening van de return on investment waarbij ook de bestaande subsidies waarop beroep gedaan kan worden meegegeven worden, weet de verbouwer waar hij aan toe is en kan hij makkelijk aan slag.
Is er dan helemaal geen makkelijke en goedkope ingreep die toch een behoorlijke energiewinst oplevert en die voor zo goed als iedereen geldt? “Toch wel, we zien dat in de praktijk zelden de buizen die vanuit de verwarmingsketel vertrekken geïsoleerd worden, hoewel er zo toch behoorlijk wat energie verloren gaat”, concludeert collega-expert Tom Nishio.