In Middelkerke landde op 19 juni een uniek kunstwerk ... ‘De Straalvogel’ is een vliegtuig van negen meter lang dat volledig uit gerecycleerde materialen is gebouwd. De naam doet misschien een belletje rinkelen want de Straalvogel komt uit de koker van Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke. Vinçotte stond in voor de veiligheidscontrole en nodigt jou uit om het kunstwerk zelf te ontdekken!
‘De Straalvogel’ was het tiende album van Jommeke en verscheen in 1962. In dit avontuur bouwen Jommeke en Filiberke een vliegtuig met gerecycleerde onderdelen en slagen ze erin om het te laten vliegen op water (en de spierkracht van een chimpansee). Helemaal feilloos was de machine niet, want op het einde van het verhaal stort het neer.
De Straalvogel herrijst
Nostalgici kunnen nu hun hart ophalen want 55 jaar later zijn Jommeke en Filiberke terug. In een gloednieuw album getiteld ‘Missie Middelkerke’ keert het onafscheidelijke duo terug naar de loods waar ze hun eerste Straalvogel bouwden. Met de oude stukken knutselen ze een nieuwe versie in elkaar, klaar voor een spannend vervolg op de iconische strip uit 1962.
Ter gelegenheid van dit 268ste album bouwde het kunstenaarsduo Tardioli-Cauwenberghs in samenwerking met de stad Middelkerke een levensgrote replica van de Straalvogel in het Normandpark. Het bijzondere kunstwerk is vanaf 19 juni toegankelijk voor het grote publiek: kinderen, ouders en grootouders kunnen zelf achter de stuurknuppel kruipen en hun eigen avontuur beleven.
Vinçotte zorgt voor een veilige vlucht
De oorspronkelijke Straalvogel was misschien niet 100% veilig, maar de replica in het Normandpark is dat zeker. Vinçotte zorgde immers voor een grondige veiligheidscontrole. Ons eindoordeel? Ready for take-off! Hoe het kunstwerk tot stand kwam, ontdek je in deze teaser film over de making of de Straalvogel.