Op 12 maart werd de OHSAS 18001 omgevormd naar de ISO 45001 norm die eisen stelt aan organisaties voor een managementsysteem om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van werknemers te beheersen en te verbeteren. ISO 45001 werpt ook een bredere blik op arbeidsveiligheid.
Het doel van de ISO 45001 is hetzelfde als van zijn OHSAS-voorganger: een kader bieden aan organisaties om hun V&G-risico’s te beheersen en geschikte preventieve maatregelen te nemen.
Wat is dan het grote verschil? Wel, de ISO 45001 richt zich niet alleen op risico’s, maar ook op mogelijke kansen. De reeks gestandaardiseerde vereisten promoot niet alleen de naleving van wet- en regelgeving, maar streeft ook naar een algemene verbetering van het Veiligheids- en Gezondheidsbeleid.
“Als een bedrijf een nieuwe machine kocht, keek OHSAS alleen naar wat er mis kon gaan. Er was geen aandacht voor de voordelen die zo'n nieuwe machine kan bieden. Denk maar aan minder lawaai, minder stof, ergonomische verbeteringen, … De nieuwe norm bekijkt de mogelijke nadelen, maar ook de potentiële voordelen. Daarmee voorkom je dat veiligheid en gezondheid worden geassocieerd met zeuren en zagen. Bovendien motiveert net die nadruk op het positieve de medewerkers om zich aan de norm te houden. Ten slotte is zo’n positieve benadering ook beter voor de algemene bedrijfsvoering. Want hoe kan je ooit een nieuw product op de markt brengen als je alleen maar aandacht hebt voor de risico's?”
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de aanpak van veiligheid en gezondheid in de nieuwe norm? Wij zetten ze voor u even op een rij.
Een nieuwe norm met een bredere kijk op veiligheid en gezondheid, dat klinkt goed. OHSAS voorzag nl. wel in een certificaat, maar de officiële certificeerders waren zelf niet geaccrediteerd en in iedereen kon zich dus certificeerder noemen... Dat is gelukkig anders bij de ISO 45001 norm. Je kan nu ook zeker zijn dat het ISO 45001 certfificaat uitgereikt is door een erkende instantie en dat het echt waarde heeft.
Het veiligheidsmanagementsysteem kan nu ook beter geïntegreerd worden met het kwaliteitsmanagementsysteem en of het milieumanagementsysteem.
Productiebedrijven, dienstverleningsbedrijven, overheidsbedrijven, zorginstellingen,… hebben erg veel belang om het ISO 45001 certificaat te behalen en een efficiënt veiligheidsmanagement te implementeren met aandacht voor veiligheidsaspecten zoals machineveiligheid, incidentenonderzoek, explosieveiligheid, toxische stoffen, enz.
Vinçotte is van in 1872 het leidinggevend bedrijf in België om de veiligheid van uw medewerkers te beschermen. Het zit in ons DNA. We beschikken dan ook over een onovertrefbare kennis ter zake en het zijn Vinçotte medewerkers die er boeken over schrijven waarin op een wetenschappelijk onderbouwde manier, de norm ISO 45001 en het denken over preventie en veiligheidsmanagementsystemen worden uitgelegd.
#risicoanalyse #contextanalyse #externe audit #certificering
Klik op de sector die best aansluit bij uw activiteiten en u krijgt meteen alle gespecialiseerde informatie:
DML: Maakindustrie, logistiek, transport, groothandel & fabrikanten