Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
okt.08

Duurzaamheid staat voor veel bedrijven steeds hoger op de agenda. De druk vanuit de maatschappij en het beleid om te verduurzamen wordt opgevoerd en werknemers kiezen steeds meer voor werkgevers die kiezen voor duurzaamheid. Toekomstgerichte bedrijven gaan daarom vaak verder dan het puur wettelijke opgelegde en streven ernaar om intern bepaalde ecodoelstellingen en labels te halen. Vinçotte helpt daarbij.

Meer lezen
okt.06

Al onze klassikale opleidingen en studiedagen gaan terug en volledig Corona-proof door in open opleiding en bij u in een in-company opleiding. De digitale online opleidingen gaan op algemene vraag verder en worden uitgebreid! Vijf nieuwe opleidingen staan gepland: 1. op basis van de nieuwe nota T015-2 versie 6 - inbraakalarmen, 2. e-mobility laden van elektrische voertuigen, 3. SafeZone "Veilig en gezond aan het werk tijdens en na de coronacrisis, 4. ISO 19650 Module 1: Fundamentals 1 & 2 de norm voor BIM projecten en 5. Brandbeveiliging toepassing norm NBN S 21-100 voor brand detectie- en meldsystemen.

Meer lezen
sep.15

Stilaan zijn de meeste bedrijven aan een “Back To Work’” bezig. Het zal voor alle bedrijven in het post corona tijdperk, uitermate belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat werknemers in alle vertrouwen terug naar het werk kunnen. Daarvoor kan men als organisatie rekenen op Vinçotte.

Het Vinçotte "SafeZone" Back To Work certificaat is een suite van oplossingen die aantonen welke maatregelen genomen zijn. Het is opgesplitst in verschillende klassen want niet alle classificaties zijn voor elk bedrijf van toepassing of haalbaar.

Meer lezen
jul.20

Op 1 maart 2020 trad een nieuw Koninklijk Besluit (KB) in werking betreffende de medische en niet-medische blootstellingen bij beeldvorming met medisch-radiologische uitrustingen. Dit KB verduidelijkt de regelgeving aangaande de stralingsbescherming van de patiënt (en zijn onmiddellijke omgeving) bij medische en niet-medische blootstellingen.

De publicatie is nu meer dan een jaar geleden. Wij merken echter dat er na het verschijnen van dit KB medische blootstellingen nog steeds veel onduidelijkheid bestaat, vooral op vlak van het oprichten van een dienst medische fysica. Vandaar dat wij een aantal punten voor u willen verduidelijken.

Meer lezen
jul.16

Wij zijn allen geschokt door de hevige overstromingen en onze gedachten gaan uit naar allen die door deze catastrofale situatie zijn getroffen.

Meer lezen
jul.13

In de aanpassing van het ARBIS, dat inging op 01/01/2019, werd bepaald dat u de organisatie van de Dienst voor Fysische Controle verplicht intern moest inrichten. Analoog hieraan staat in het nieuwe KB van 13/02/2020 dat de exploitant van een inrichting met medisch-radiologische installaties een dienst voor medische stralingsfysica moet oprichten. Exploitanten van inrichtingen van klasse III die niet beschikken over een CT-toestel of een toestel voor interventionele radiologie (*), worden van deze verplichting vrijgesteld.

Meer lezen
jul.13

Vinçotte Controlatom biedt digitale opleidingen aan voor elk aspect van het gebruik van ioniserende straling. Dat kan o.a. gaan over opleidingen die u op weg zetten voor het opstarten van uw interne dienst fysische controle of voor het opleiden van uw agenten stralingsbescherming (RPO’s), maar we richten ons ook op opleidingen in het kader van de permanente vorming van uw erkende medewerkers.

Meer lezen
jun.28

Naar schatting 150 miljoen ton plastic drijft in de oceanen... tegen 2050 zal er zelfs meer plastic in de oceanen zitten dan vis als we er nu niet iets aan doen. Plastic hoort niet thuis in de oceanen en nog minder in de voedselketen. Plastic valt immers uiteen en komt in levende organismen terecht, het verstoort hun natuurlijke cycli en komt ook op onze borden terecht.

Van de miljarden tonnen plastic die op het land blijven, wordt slechts 7 tot 10% gerecycled. De rest komt terecht op gigantische stortplaatsen en verontreinigt de bodem, of wordt verbrand – waarbij gevaarlijke giftige stoffen in de lucht vrijkomen en bijdragen tot broeikasgasemissies.

Meer lezen
jun.24

Met de opkomst van alternatieve brandstoffen komen er nieuwe mogelijkheden maar ook nieuwe veiligheidsrisico’s. Zo maken batterijen van elektrische voertuigen gebruik van hoogspanning en is er dus een risico op elektrocutie. Waterstof is uitermate explosief en de bouw en de uitbating van waterstofstations dient dus omzichtig te gebeuren.

Meer lezen