Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
jul.20

Op 1 maart 2020 trad een nieuw Koninklijk Besluit (KB) in werking betreffende de medische en niet-medische blootstellingen bij beeldvorming met medisch-radiologische uitrustingen. Dit KB verduidelijkt de regelgeving aangaande de stralingsbescherming van de patiënt (en zijn onmiddellijke omgeving) bij medische en niet-medische blootstellingen.

De publicatie is nu meer dan een jaar geleden. Wij merken echter dat er na het verschijnen van dit KB medische blootstellingen nog steeds veel onduidelijkheid bestaat, vooral op vlak van het oprichten van een dienst medische fysica. Vandaar dat wij een aantal punten voor u willen verduidelijken.

Meer lezen
jul.16

Wij zijn allen geschokt door de hevige overstromingen en onze gedachten gaan uit naar allen die door deze catastrofale situatie zijn getroffen.

Meer lezen
jul.13

In de aanpassing van het ARBIS, dat inging op 01/01/2019, werd bepaald dat u de organisatie van de Dienst voor Fysische Controle verplicht intern moest inrichten. Analoog hieraan staat in het nieuwe KB van 13/02/2020 dat de exploitant van een inrichting met medisch-radiologische installaties een dienst voor medische stralingsfysica moet oprichten. Exploitanten van inrichtingen van klasse III die niet beschikken over een CT-toestel of een toestel voor interventionele radiologie (*), worden van deze verplichting vrijgesteld.

Meer lezen
jul.13

Vinçotte Controlatom biedt digitale opleidingen aan voor elk aspect van het gebruik van ioniserende straling. Dat kan o.a. gaan over opleidingen die u op weg zetten voor het opstarten van uw interne dienst fysische controle of voor het opleiden van uw agenten stralingsbescherming (RPO’s), maar we richten ons ook op opleidingen in het kader van de permanente vorming van uw erkende medewerkers.

Meer lezen
jul.06

De eerste drie internationale normen van de ISO 19650-serie voor het beheer van informatie met BIM (Building Information Modelling) over de hele levenscyclus van een gebouw werden in 2018 en 2020 gepubliceerd.

Deze "ISO norm voor BIM projecten" is een goede zaak maar wat is het eigenlijk? Hebt u er al van gehoord? Misschien hebt u hem aantal keer gelezen maar weet u al wat erin staat? Wat willen al die termen eigenlijk zeggen en wat bedoelen ze daar nu precies mee?

Om u te helpen deze ISO 19650 norm te doorgronden, hebben we een nieuwe e-learning ontwikkeld voor BIM managers of project managers met notie van BIM.

Meer lezen
jun.28

Naar schatting 150 miljoen ton plastic drijft in de oceanen... tegen 2050 zal er zelfs meer plastic in de oceanen zitten dan vis als we er nu niet iets aan doen. Plastic hoort niet thuis in de oceanen en nog minder in de voedselketen. Plastic valt immers uiteen en komt in levende organismen terecht, het verstoort hun natuurlijke cycli en komt ook op onze borden terecht.

Van de miljarden tonnen plastic die op het land blijven, wordt slechts 7 tot 10% gerecycled. De rest komt terecht op gigantische stortplaatsen en verontreinigt de bodem, of wordt verbrand – waarbij gevaarlijke giftige stoffen in de lucht vrijkomen en bijdragen tot broeikasgasemissies.

Meer lezen
jun.24

Met de opkomst van alternatieve brandstoffen komen er nieuwe mogelijkheden maar ook nieuwe veiligheidsrisico’s. Zo maken batterijen van elektrische voertuigen gebruik van hoogspanning en is er dus een risico op elektrocutie. Waterstof is uitermate explosief en de bouw en de uitbating van waterstofstations dient dus omzichtig te gebeuren.

Meer lezen
jun.01

De klimaatverandering en de stijgende uitstoot van broeikasgassen is één van de grootste uitdagingen die onze maatschappij te wachten staat. Er zijn vele manieren waarop je als bedrijf je steentje kan bijdragen. Met deze whitepaper willen we dieper ingaan op één van deze manieren: hoe uw wagenpark CO2 Neutraal maken.

Meer lezen
mei31

Laat uw BIM-proces certificeren door echte kenners!

Meer lezen
apr.26

De FOD WASO heeft op 6 februari 2021 een schriftelijke instructie gestuurd in verband met torenkranen. De FOD WASO wil met deze instructie de frequentie en ernst van ongevallen (zowel grote materiële schade als slachtoffers) met torenkranen sterk verminderen.

Meer lezen