Vinçotte aangewezen als gecertificeerde instantie voor nucleaire inspecties in Nederland

Op 10 juli werd in de Nederlandse Staatscourant officieel bekendgemaakt dat Vinçotte nv is benoemd tot gecertificeerde instantie voor nucleaire inspecties in Nederland.

Dit betekent dat Vinçotte nu bevoegd is om keuringen uit te voeren van nucleaire drukapparatuur in alle fasen van het keuringsproces, van ontwerp tot ingebruikname en gebruik.

Aanwijzingen van keuringsorganismes voor nucleaire drukapparaten gebeuren op nationaal niveau. Vinçotte, deel van de Kiwa Groep, is reeds erkent door de Belgische en Franse autoriteiten. Deze aanwijzing van Vinçotte door Nederland bevestigt nogmaals onze expertise en ervaring op dit gebied. Vinçotte heeft een lange staat van dienst in het uitvoeren van inspecties en keuringen van kritieke installaties in diverse sectoren, waaronder de nucleaire industrie.

De benoeming van Vinçotte is ook een belangrijke stap voor de Nederlandse nucleaire industrie die de bouw van meerdere nieuwe kerncentrales ambieert.

Het zorgt ervoor dat er nu een derde onafhankelijke en gekwalificeerde instantie is die keuringen kan uitvoeren van nucleaire drukapparatuur in overeenstemming met de strengste normen en regelgevingen.

"We zijn erg trots op deze benoeming," zegt Stijn Michiels, Operations Manager Inspection of Nuclear Pressure Equipment bij Vinçotte. "Dit is een bevestiging van onze toewijding aan het leveren van hoogwaardige inspectie- en keuringsdiensten aan onze klanten in de nucleaire industrie. We blijven onze expertise en ervaring inzetten en uitbouwen om ervoor te zorgen dat nucleaire installaties veilig en betrouwbaar werken."

Deze benoeming is een belangrijke en strategische stap in het ontplooien van onze nucleaire activiteiten in Nederland. Samen met onze expertise, ons netwerk, het geografisch voordeel en de samenwerking met Vinçotte Nederland zijn we een “perfect match” als keuringsorganisme in Nederland.” zegt een fiere Filip Vanherck, beheerder van dit kwalificatiedossier bij EPINUC.

De aanwijzing van Vinçotte als gecertificeerde instantie voor nucleaire inspecties is van kracht voor een periode van twee jaar en loopt af op 22 augustus 2026.