08 oktober

Vinçotte gemachtigd om ISO 27001:2022 certificaten uit te reiken in NIS2-context

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) geeft Vinçotte de de officiële toelating om ISO 27001:2022-certificaten uit te reiken in het kader van de NIS2-richtlijn van de EU

Als erkend Certificatie Accreditatie Orgaan voor ISO 27001 stelt deze nieuwe autorisatie ons in staat om certificeringsdiensten te leveren die voldoen aan de cyberbeveiligingsvereisten die zijn uiteengezet in NIS2, waardoor onze toewijding aan het ondersteunen van organisaties in hun compliance-traject wordt versterkt.

Wat betekent dit voor ISO 27001-certificering in een NIS2-context? #

Vinçotte is al lang geaccrediteerd om ISO 27001-certificaten uit te reiken, maar voor organisaties die in België actief zijn en een certificering in het kader van de NIS2-richtlijn willen, is een extra stap vereist. Het CCB schrijft voor dat elk gecertificeerd accreditatie orgaan dat ISO 27001-certificaten onder NIS2 uitgeeft, niet alleen geaccrediteerd moet zijn voor ISO 27001:2022, maar ook specifieke toelating van het CCB moet krijgen om binnen dit regelgevend kader te werken.

Deze aanvullende vereiste is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ISO 27001-certificaten, wanneer ze worden afgegeven in een NIS2-context, kunnen worden verondersteld te voldoen aan de cyberbeveiligingsnormen die in de richtlijn worden beschreven.

Wat is NIS2? #

De NIS2-richtlijn, die deel uitmaakt van de bijgewerkte richtlijn inzake netwerk- en informatiesystemen van de Europese Unie, is bedoeld om de maatregelen voor cyberbeveiliging in alle EU-lidstaten te versterken door strengere controles voor exploitanten van essentiële diensten en belangrijke leveranciers van digitale diensten verplicht te stellen. Organisaties die onder het toepassingsgebied van NIS2 vallen, moeten voldoen aan strenge cyberbeveiligingsnormen en de ISO 27001-certificering biedt een duidelijk kader om naleving aan te tonen. België loopt voorop in Europa met de snelle omzetting van de EU-richtlijn in lokale wetgeving, die in België van kracht wordt op 18 oktober 2024.

Ga voor meer informatie over NIS2 naar de website van het CCB

Opdat een ISO 27001-certificaat in België zou worden erkend in het kader van NIS2, moet het worden uitgegeven door een gecertificeerd accreditatie orgaan zoals Vinçotte, dat de nodige CCB-autorisatie heeft gekregen.

Waarom kiezen voor Vinçotte? #

Bij Vinçotte combineren we onze jarenlange expertise in ISO-certificatie met onze 152-jarige expertise in veiligheid. Zo bekijken we cyberbeveiliging vanuit een breed perspectief, niet alleen IT-beveiliging, maar ook Industrial Automation Control Systems (ICS, OT), IEC 62443, beveiliging van toestellen als veiligheidsperspectieven.

Als u meer wilt weten over hoe Vinçotte uw behoeften op het gebied van cyberbeveiliging en compliance onder NIS2 kan ondersteunen, bijvoorbeeld om een beter inzicht te krijgen in de toepasselijke kaders en het certificeringsproces om NIS2-compliant te worden, neem dan contact met ons op.

Je leest alles over ons gamma van oplossingen op onze Cybersecurity pagina.