Een koeltechnisch bedrijf dat industriële koelinstallaties plaatst, treedt op als fabrikant van de koelinstallatie en heeft de verantwoordelijkheid om correct de CE-markering aan te brengen. Om F-gassen die schadelijk zijn voor het klimaat te reduceren tegen 2030 worden meer en meer CO2 en NH3 onder hoge druk als koelgas gebruikt. Hierdoor vallen deze koelinstallaties mogelijk binnen een hogere categorie van de Europese drukrichtlijn (Pressure Equipment Directive of PED). In deze whitepaper krijgt u klaar en duidelijk uitleg op vragen over uw verantwoordelijkheid als koeltechnisch bedrijf, wat er in het PED-conformiteitsdossier moet, wat er wordt gecontroleerd door de aangemelde instantie,... .
Meer lezenWe zien meer en meer elektrische voertuigen in het straatbeeld opduiken. Daarom zullen er in de meeste gevallen extra maatregelen genomen moeten worden in gebouwen. De huidige brandveiligheidsvoorschriften zijn namelijk gebaseerd op het stallen van traditionele voertuigen met verbrandingsmotor en de aanwezige preventiemaatregelen zijn dus niet voldoende voor de specifieke brandrisico’s van elektrische voertuigen.
Meer lezenNaar schatting 150 miljoen ton plastic drijft in de oceanen... tegen 2050 zal er zelfs meer plastic in de oceanen zitten dan vis als we er nu niet iets aan doen. Plastic hoort niet thuis in de oceanen en nog minder in de voedselketen. Plastic valt immers uiteen en komt in levende organismen terecht, het verstoort hun natuurlijke cycli en komt ook op onze borden terecht.
Van de miljarden tonnen plastic die op het land blijven, wordt slechts 7 tot 10% gerecycled. De rest komt terecht op gigantische stortplaatsen en verontreinigt de bodem, of wordt verbrand – waarbij gevaarlijke giftige stoffen in de lucht vrijkomen en bijdragen tot broeikasgasemissies.
Meer lezenMet de opkomst van alternatieve brandstoffen komen er nieuwe mogelijkheden maar ook nieuwe veiligheidsrisico’s. Zo maken batterijen van elektrische voertuigen gebruik van hoogspanning en is er dus een risico op elektrocutie. Waterstof is uitermate explosief en de bouw en de uitbating van waterstofstations dient dus omzichtig te gebeuren.
Uw medewerkers gebruiken verschillende arbeidsmiddelen: machines, installaties, gereedschap, apparaten,... waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Machines en installaties maken het grootste gedeelte uit van de “arbeidsmiddelen” in een onderneming. Hun goede opvatting en correct gebruik is een essentieel onderdeel van het veiligheidsbeleid in de onderneming.
Explosies hebben vaak ernstige gevolgen. De kracht van hitte, vuur en druk resulteert dikwijls in materiële en menselijke schade. Jaarlijks zijn er helaas nog vele duizenden explosies in Europa. Lees onze ATEX whitepaper en leer hoe u dit kan vermijden.
Meer lezenSinds enkele jaren leveren experts inspanningen om de geluidscriteria te verbeteren en te harmoniseren, wat een welbepaald geluidscomfort in alle openbare en private gebouwen moet opleveren. De meeste bestaande normen en criteria waren immers al decennia oud en stemden niet meer overeen met de standaarden voor geluidscomfort in nieuwbouw.
Bijgevolg zijn de oude normen die van toepassing waren op gebouwen grondig herzien met als doel duidelijkere en meer doelgerichte normen te formuleren voor de verschillende gebouwen in kwestie.
Meer lezenSinds 2016 worden cobots of “collaborative robots” door bijna alle grote traditionele robotbouwers gemaakt en verkocht als aanvulling op de bekende industriële robots. Door hun flexibiliteit, lagere aanschafprijs en veiligheid gaan ze een belangrijke rol spelen in het productieproces. Cobots zijn zoals andere robots onderworpen aan de Machinerichtlijn 2006/42/EC. Elke werkgever die cobots invoert, is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid” van zijn werknemers en hierbij gelden de voorschriften voor het gebruik van arbeidsmiddelen in de CODEX - Boek IV - Titel 2, het ARAB en het AREI.
Om u wegwijs te maken doorheen alle voorschriften maar ook inzicht te geven in de technische aspecten die achter deze nieuwe technologie verscholen zitten, de wettelijke aspecten, hoe te implementeren in de bedrijfsstructuur,... hebben we deze whitepaper voor u samengesteld.
Meer lezenBent u een fabrikant of invoerder van machines ? Bouwt u machines voor eigen gebruik? Stelt u verschillende machines samen tot een nieuwe machine?
In al deze gevallen moet u ermee rekening houden dat u op de machine een CE-markering moet aanbrengen.
Om u daarbij te helpen heeft Vinçotte een white paper “CE markering voor machines” opgesteld waarin de belangrijke stappen en aspecten in verband met CE-markering van machines worden besproken.
Meer lezenEerder dit jaar publiceerde de Automotive Industry Action Groep (AIAG) samen met de "Verband der Automobilindustrie" (VDA) een nieuwe editie van het FMEA-handboek, ter vervanging van de vorige 4e editie. Hiermee introduceerde men een herziene gereedschapsset (onder andere een nieuwe "7-stappenaanpak") om de technische risicobeoordeling te verbeteren, productdefecten te voorkomen en zo de klanttevredenheid te verhogen.