Vinçotte helpt u om een zicht te krijgen op de akoestische prestaties van een gebouw. We voeren on-sitemetingen uit om de verschillende constructie-elementen te controleren en sporen zo meteen zwakke punten of geluidslekken op.
De luchtgeluidisolatie tussen ruimtes wordt gemeten volgens ISO 16283-1 en ISO 717-1. Om dit te doen, installeren we een geluidsbron in een zendruimte. Deze wordt ingeschakeld om een voldoende groot akoestisch veld (roze ruis) te creëren in die ruimte. Vervolgens wordt het geluidsdrukniveau in de zend- en ontvangstruimte gemeten met behulp van een geluidsmeter.
De overdracht van contactgeluid tussen ruimtes wordt gemeten volgens ISO 16283-2 en ISO 717-2. Hiervoor installeren we een gestandaardiseerde klopmachine op verschillende willekeurige posities op de te testen vloer. Voor elke positie van de klopmachine wordt het geluidsdrukniveau gemeten in de ontvangstruimte met behulp van een geluidsmeter.
De luchtgeluidsisolatie van een gevelplaat wordt gemeten volgens ISO 16283-3 en ISO 717-1. Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse wordt er ofwel gekozen voor een methode die gebruik maakt van omgevingsgeluid of voor een methode met behulp van een geluidsbron. Meestal wordt er buiten een geluidsbron geïnstalleerd en ingeschakeld om buiten een voldoende groot geluidsveld (witte ruis) te genereren. Vervolgens wordt het geluidsdrukniveau buiten voor de gevel en in de ontvangstruimte gemeten met behulp van een geluidsmeter.
Bij alle bovenstaande metingen meten we ook steeds het achtergrondgeluid dat in de ontvangstruimte aanwezig is wanneer de bron is uitgeschakeld. Zo kan het gemeten niveau in de ontvangstruimte worden gecorrigeerd. Daarnaast wordt met behulp van een geluidsimpuls de nagalmtijd van de ontvangstruimte bepaald. Tenslotte wordt aan de hand van alle meetwaarden, met name het drukniveau, de achtergrondgeluiden en de nagalmtijd, de gestandaardiseerde geluidsisolatie tussen de ruimtes berekend.
Het geluidsniveau van technische installaties wordt gemeten volgens de NBN EN ISO 10052-richtlijn. Hiervoor worden LAeq-geluidsdrukmetingen uitgevoerd in de ruimte in kwestie van een cyclus die representatief is voor de te testen installatie. Daarnaast wordt de nagalmtijd van de ruimte gemeten met een geluidsimpuls om de correctieterm voor de nagalmtijd Index K’ te bepalen. Aan de hand van alle meetwaarden (drukniveaus en nagalmtijd) wordt het geluidsniveau van de technische installatie berekend.
Tijdens deze meting moet een operator aanwezig zijn die de nodige afstellingen op de technische installatie kan uitvoeren (geforceerde opstart, uitschakeling, min. en max. modus, enz.).
Met onze technische expertise en multidisciplinaire aanpak zijn wij de ideale partner om bouwakoestische problemen te voorzien, te verhelpen en te voorkomen. Bovendien zijn wij niet gebonden aan andere partijen en kunnen wij dus ook als onafhankelijke derde optreden bij geschillen.
U kunt een beroep doen op Vinçotte om de volgende testen bij u uit te voeren:
Na afloop van ons onderzoek leveren we een objectief expertiseverslag af waarin we uitgebreid rapporteren over onze resultaten en over maatregelen die u kunt nemen om problemen te verhelpen of te voorkomen.
Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11